
Social media: socializare sau vânzare?
Apariția rețelelor de socializare a permis oamenilor din toate colțurile lumii să stabilească conexiuni mult mai ușor și rapid, să își creeze identități mai cosmetizate, să își împărtășească interesele, pasiunile sau cauzele în care cred.
Totuși, fenomenul social media nu s-a oprit aici. Acesta a permis brandurilor o interacțiune mai umană și mai apropiată cu potențialii și actualii clienți. Iar oamenilor le-a oferit posibilitatea să analizeze și să evalueze mult mai facil ceea ce le prezintă companiile. Nici domeniul resurselor umane nu a rămas imun la noua posibilitate de interconectare, folosind din ce în ce mai mult rețelele de socializare pentru a căuta și recruta personal.
Deși a fost construit inițial ca instrument de socializare, iată că social media a influențat major mediul de afaceri și implicit, comportamentele de cumpărare. Toate industriile au luat în considerare valoarea pe care o are prezența în social media în branding, marketing, vânzări și relația cu clienții.
De ce a devenit social media instrument de marketing și vânzare? Este o metodă foarte rapidă și eficientă de a transmite o informație, către sutele de milioane de utilizatori, ceea ce mărește posibilitatea ca potențialii tăi clienți să fie prezenți pe rețelele sociale. În plus, costurile campaniilor derulate pe rețelele sociale sunt mult mai mici față de alte canale de promovare (TV, Outdoor, etc).
Brandurile au posibilitatea de a-și face cunoscute serviciile, produsele, ofertele și imaginea prin intermediul social media, dar și de a menține legătura permanent și interactiv cu consumatorul direct. La nivel global, principalele beneficii aduse de social media marketing sunt: creșterea notorietății, fidelizarea clienților, creșterea expunerii pe piață și explorarea unui nou canal de vânzare.
În România, mai mult de jumătate dintre consumatorii digitali se informează exclusiv online pentru a căuta produsele sau serviciile dorite, accesează recenzii și forumuri, verifică mai multe surse și abia apoi aleg dacă vor achiziționa online sau offline. În plus, sfaturile și recomandările oferite de prietenii și cunoscuții lor le influențează din ce în ce mai mult decizia de cumpărare.
Așadar, socializarea pe rețelele sociale a adus cu sine acces la mult mai multe informații despre tot ce ne interesează. Putem verifica mai ușor calitatea serviciilor și produselor, imaginea și ofertele companiilor, făcând alegeri mai avantajoase.
De aceea, orice business am avea, pentru a genera leaduri și pentru a prezenta încredere trebuie să acoperim cât mai conștiincios ambele valențe ale rețelelor sociale: socializarea și vânzarea. Niciuna nu trebuie neglijată sau subevaluată în favoarea celeilalte, deoarece pot fi liantul nostru către eșec sau performanță.
Va mai exista social media marketing în viitor? Totul a intrat într-un val de evoluție și transformare rapidă. Probabil multe dintre tehnologiile existente acum vor dispărea, lăsând loc altora noi. Important este ca toate să devină expresia unor branduri care pun accent pe sustenabilitate, autenticitate, integritate, incluziune, umanitate.
Sperăm că acest articol ți-a fost fost de ajutor, iar dacă ai nevoie de o strategie de conținut personalizată pentru afacerea ta, suntem la un semn distanță.
Facebook: Red Marketing
Email: contact@redmarketing.ro
Telefon: 0725.198.538.